HTML

couch potato

Ez meg az jelenleg futó sorozatokról (drama, comedy, reality, dramedy, etc.) leginkább angol nyelvterületről (UK, US, AU, de azért egy kis HU is). Minden, ami jó meg üt!

Friss topikok

2012.10.30. 04:42 zedtheant

Stacey Dooley in the USA - 1x02: Gay to Straight

Now, you're not allowed to have a beer over here until you're 21 but you allowed to go to a camp and be molded and be taught different ways to change yourself. That just doesn't sit comfy with me.

Na, itt a második rész is a BBC Three jó kis dokumentumsorozatából és a női elítéltek után most egy sokkal kényesebb és szerintem érdekesebb téma került terítékre. Mégpedig a gay conversion therapy, ami egy vitatott módszer arra, hogy valakit, aki vonzódik az azonos neműekhez, a "jó" útra tereljék, azaz hogy felvegye a heteroszexuális életmódot.

Először is a formáról. Stacey jó dokumentumfilmes módjára a kívülálló pozícióját veszi fel és nem igazán próbálja befolyásolni az interjúalanyait, persze néha (mint ahogy fenn is látható) azért elmondja a véleményét. Hihetetlenül jó, hogy mennyire körbejárja a témát. Megkérdez fiatalokat, akik részt vesznek a terápiában, idősebbeket, akik SSA-jük (same-sex attraction) ellenére házasok és gyerekeik vannak, és persze olyanokat is, akik megpróbálkoztak a dologgal, de nem jártak sikerrel és boldog homoszexuális párkapcsolatban élnek. Stacey módszere igazán hatékony, mindent megtesz, hogy kivesézze a témát és leásson a problémakör gyökeréhez.

Nagyon jól van felépítve a rész, egyre többet tudunk meg erről a kissé underground világról, amelyben a szexuális orientáció megváltoztatása a legfőbb cél. Stacey szépen vezet minket végig egy úton és közben mindent megmutat, aminek köze van a témához. Hihetetlenül hatásos a módszer megalkotójával készült interjú és a 17 éves Skylar története, akit konzerzatív vallású szülei kényszerítenek terápiára úgy, hogy fiatalkorából kifolyólag még maga is alig érti az érzéseit.

Most pedig jöjjön a tartalom és a személyes véleményem. Azt hiszem, Stacey azt a következtetést szeretné velünk levonatni (ennek egy részét ki is mondja), hogy bár a gay conversion therapynek nincs tudományos alapja és az eredményessége is csak 30-35%-os, az embereknek a vallás és a társadalmi nyomás miatt van rá igényük. Rengetegen vannak, akik csak úgy tudnak magukkal békében élni, ha heteroszexuálisok, és ezzel a módszerrel fel tudnak építeni maguknak egy világot, amelyben nem jelent problémát, ha homo- vagy biszexuálisként heteroszexuális életet élnek. Mert a hit minden, főleg Amerikában.

Amivel viszont nagyon nem értettem egyet. Mivel az elvrendszerükbe az nem fér bele, hogy a homoszexualitás születéstől kezdve megvan az emberben, gyermekkori traumákra fogják a kialakulását és ennek gyökerét a gyerek és az azonos nemű szülő közötti rossz kapcsolatban látják. Ez viszont azzal jár, hogy hatalmas bűntudat alakul ki a szülőkben, ami érzelmi traumához vezet. Ezzel gyakorlatilag áthárítják a felelősséget a gyerekről a szülőre (legtöbbször apára), amit egyértelműen helytelennek tartok.

Nagyon jó kis rész volt, eléggé ismeretlen terület szépen körbejárva és objektívan megvizsgálva, úgyhogy simán 9/10 és várom a következő rész(eke)t!

Szólj hozzá!

Címkék: kritika documentary UK US Stacey Dooley in the USA BBC Three


A bejegyzés trackback címe:

https://couchpotato.blog.hu/api/trackback/id/tr284878295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása